m
Animated block pattern
Campagne

Beeldstijl voor TU Delft Management in the Built Environment

In samenwerking met communicatieadviesbureau HollandSpoor mochten wij voor TU Delft MBE een beeldstijl ontwikkelen die aansluit bij het nieuwe positioneringsstatement. Dit statement is door Hollandspoor samen met TU Delft ontwikkeld, met als uitgangspunt: ‘Wie willen we zijn?’

Dit statement vormde het startpunt voor onze visualisatieconcepten. We ontwikkelden vier beeldconcepten, elk met een eigen focus op een deel van het statement. Uiteindelijk is de keuze gevallen op ‘Inzicht op verschillende niveaus’, dat wij letterlijk hebben vertaald door een silhouet van de bedenker, bouwer, student of docent als basis te gebruiken voor een doorkijk naar de gebouwde omgeving. Dit kan een gebied, een gebouw, een detail of een bouwplaats zijn.

Onderdelen uit het statement die hierbij worden uitvergroot, zijn: “Er is kennis van de gebouwde omgeving voor nodig op verschillende niveaus en inzicht in hoe die op elkaar inwerken. Dat vraagt om creatief en innovatief denken en doen.” En: “We ontwikkelen nieuwe kennis en leiden studenten op die in staat zijn om in het complexe samenspel nieuwe samenhang te organiseren.”

Inmiddels zijn we met onze artdirector, fotograaf en videograaf op pad gegaan om de basis van de beeldstijl vast te leggen. In Hart van Zuid in Rotterdam hebben we een stadsgebied met een nieuwe functie gefotografeerd en gefilmd, in de Krimpenerwaard de aanbouw van het nieuwe gemeentehuis in een groene omgeving, en in Amsterdam aan de Amstel een bouwconstructie van HAUT, onder andere met dronebeelden.

De template om zowel het achtergrondbeeld als het silhouet in een nieuw beeld te verwerken is aangeleverd, zodat medewerkers van TU Delft zelf eenvoudig met de beeldstijl aan de slag kunnen.

Lees hieronder het gehele statement voor MBE:

MBE ontwerpt nieuwe samenhang in de gebouwde omgeving

De gebouwde omgeving is de plek waar we leven en beleven. Waar we ons thuis voelen, waar we wonen, werken en elkaar ontmoeten. Die plek staat onder grote druk. Klimaatverandering, energietransitie, woningnood en een vergrijzende samenleving vragen om een nieuwe kijk samenhang  op het ontwerp, de bouw en het beheer van de gebouwde omgeving.

Het zijn ontwikkelingen die elkaar beïnvloeden en niet vanuit bestaande systemen opgelost kunnen worden. Er is kennis van de gebouwde omgeving voor nodig op verschillende niveaus en inzicht in hoe die op elkaar inwerken. Dat vraagt om creatief en innovatief denken en doen. Want hoewel we niet precies weten hoe de gebouwde omgeving er in de toekomst uitziet, moeten we nu al wel de eerste stappen zetten om die te realiseren. En dat moet soms anders dan we nu gewend zijn. Ook in hoe we omgaan met wat er al (be)staat. Gedreven vanuit maatschappelijke waarden, in nieuwe vormen van samenwerking en door te leren van ervaringen uit het verleden.

Wij kennen de gebouwde omgeving van binnen en buiten. Zien de samenhang, maar ook het losse zand. Weten waar het knelt en dat we het alleen samen kunnen oplossen. Daarom onderzoeken we met en voor de overheid, markt, bewoners, bezoekers en gebruikers wat daarvoor nodig is. Nu, morgen en later. We ontwikkelen nieuwe kennis en leiden studenten op die in staat zijn om in het complexe samenspel nieuwe samenhang te organiseren. Daarmee maken we ideeën over de gebouwde omgeving van de toekomst werkelijkheid. Zo dragen we in een uitdagende en ingewikkelde wereld bij aan een veilige, gezonde plek voor iedereen.